Skip to Content

Ook Stichting Salvage ziet extreem weer terug in cijfers

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Stichting Salvage heeft in 2015 meer dan 4.300 keer hulp geboden aan gedupeerden van bijvoorbeeld brand of overstroming. Dat is iets meer dan het jaar ervoor. Opvallend in 2015 is dat Salvage vaker te maken had met calamiteiten als gevolg van extreem weer.

Salvage treedt namens Nederlandse brandverzekeraars op na calamiteiten. De stichting probeert de schade te beperken en biedt gedupeerden hulp, denk aan tijdelijk onderdak. In 2015 werd de stichting 4332 keer om hulp gevraagd, 2,5 procent meer dan in 2014. Voor het eerst vielen de hulpvragen naar aanleiding van extreem weer op: zo steeg in juni de hulpvraag vanwege de vele blikseminslagen. En in juli en augustus waren er meer vragen door wateroverlast. Deze toename past in het beeld dat het Verbond in 2015 schetste over de gevolgen van klimaatverandering voor de schadelast.

Meer grote branden

Verder opvallend in de cijfers is dat Salvage minder vaak te maken kreeg met kleine branden, terwijl het aantal middelgrote en grote branden steeg. Daardoor was er ook een toename van het aantal GRIP 1- en GRIP 2-meldingen, en van het aantal objecten waarbij hulp werd verleend. Dat aantal steeg met 6,2 procent tot 6.512 objecten. Die stijging gaat vooral over het aantal aangrenzende panden. Dat aantal neemt overigens al sinds 2011 toe, en inmiddels gaat het om 30 procent van het totaal aantal objecten. In het verleden was die verhouding 75-25 procent.

 

Stichting Salvage bood in 2015 onder andere hulp bij:

  • De brand in wooncomplex De Notenhout in Nijmegen
  • Het ongeval met de bouwkranen in Alphen aan den Rijn
  • De gasexplosie in een flat in Heerlen
  • De ondergelopen parkeergarage onder een wooncomplex in Nijmegen
  • De zeer grote brand in de binnenstad van Purmerend

Was dit nuttig?