Oproep aan farmaciebedrijven tot internationale samenwerking bij bestrijden coronavirus

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
16-04-2020

Onder aanvoering van vermogensbeheerder Achmea Investment Management heeft een omvangrijke groep investeerders uit binnen- en buitenland de farmaceutische industrie opgeroepen tot samenwerking bij het bestrijden van het coronavirus.

Bij dit initiatief hebben zich inmiddels meer dan 40 investeerders uit binnen- en buitenland aangesloten (vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars) die een totaal belegd vermogen van €1.900 miljard vertegenwoordigen. Andere geïnteresseerde partijen kunnen zich nog aansluiten.

De komende dagen ontvangen wereldwijd meer dan 15 grote farmaciebedrijven een brief waarin ze wordt gevraagd de handen ineen te slaan en het maximale te doen om de verspreiding van het virus en de gevolgen tegen te gaan. Tijdens aandeelhoudersvergaderingen en in reguliere ‘engagement’-trajecten zullen de investeerders in deze bedrijven hier extra nadruk op leggen.

Financiële motieven ondergeschikt

Naast Achmea Investment Management bestaat de groep onder andere uit: Actiam, a.s.r., Gothaer, LocalTapiola, Nomura, Nordea, ONVZ, PGGM, Robeco en SPH, het pensioenfonds voor huisartsen. De vermogensbeheerders, verzekeraars en pensioenfondsen zien veel initiatieven vanuit de farmaceutische industrie om het coronavirus te beteugelen. Tegelijkertijd zien zij ook voorbeelden waarbij financiële en concurrentiële overwegingen op de korte termijn te dominant zijn. De groep betrokken aandeelhouders staat op het standpunt dat financiële overwegingen momenteel ondergeschikt zijn aan de wereldwijde uitdaging om het coronavirus zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Invloed aanwenden om crisis te bestrijden

In het Investor Statement wordt alle farmaceutische bedrijven gevraagd om zich in deze crisissituatie aan zes principes te houden, waaronder het proactief en innovatief contact opnemen, samenwerken en tijdig delen van relevante gegevens met overheden, de gezondheidssector, de wetenschap en branchegenoten.


Was dit artikel nuttig?