Pilot keurmerk voor brandveiligheid kamerverhuurpanden

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
13-01-2016

Een ruime kamer, lekker licht en dicht bij de winkels. Hoe het zit met de veiligheid is vaak niet de eerste vraag bij de zoektocht naar een kamer. Bovendien: hoe check je dat? Het Keurmerk KamerVerhuur & Veiligheid (KKVV) moet daar verandering in brengen. Om te beginnen in Nijmegen waar is gestart met een pilot met het KKVV.

Sinds het Bouwbesluit in 2012 is de eigenaar van een woongebouw verantwoordelijk en aansprakelijk voor de veiligheid in het pand dat hij verhuurt. Een webapplicatie van het KKVV helpt de eigenaar te laten zien dat hij daar aan voldoet. De eigenaar kan foto’s van de situatie uploaden en laat daarmee zien hoe hij de veiligheid geregeld heeft. De huurder wordt hetzelfde gevraagd waarmee hij de situatie bevestigt. Zo houden ze samen toezicht. Bovendien stimuleert de applicatie verhuurders actie te ondernemen en hun panden veiliger te maken.

Drie niveaus
Het KKVV heeft drie niveaus:
1. Het basisniveau dat uitgaat van zelfcontrole van de algemene ruimten door de verhuurder en registratie door de huurder
2. Het tweede niveau waarbij ook naar de individuele ruimten gekeken wordt
3. Het derde niveau waarbij de eigenaar voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit

Veertig panden veilig
Of het werkt moet gaan blijken. Allereerst in Nijmegen. Dinsdag 12 januari tekenden de burgemeester van Nijmegen, de commandant Veiligheidsregio Gelderland Zuid en de voorzitters van stichting KKVV en KIWA-keur daar een intentieverklaring. Daarin is de samenwerking geregeld tussen de genoemde partijen, van harte ondersteund door het Verbond van Verzekeraars. Doel is om in acht maanden tijd zo’n veertig panden (met minimaal driehonderd wooneenheden) te laten voldoen aan het KKVV basisniveau. Daarna wordt het keurmerk breder uitgerold met uiteindelijk doel om alle kamerverhuurders in Nederland te bewegen te gaan voldoen aan de eisen die aan de panden worden gesteld.

Meer weten? Kijk op www.kkvv.nl.


Was dit artikel nuttig?