Skip to Content

Platform Sociale Agenda aan de slag met inzetbaarheid

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Hoe kun je talenten binden en boeien? Hoe zorg je voor duurzame inzetbaarheid? Het zijn zomaar twee vragen waarover het Platform Sociale Agenda zich kan buigen. Dinsdag 27 oktober werd het platform – voor en door verzekeraars – gelanceerd tijdens een bijeenkomst bij VvAA.

Begin juni al spraken verzekeraars met elkaar over hoe zij aan de slag kunnen met de Sociale Agenda: een gezamenlijke visie van verzekeraars en vakbonden op de veranderende arbeidsmarkt die invloed heeft op de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Jessica Boonekamp, vanuit het Verbond betrokken: “Toen hebben we vooral kennisgemaakt met de diverse thema’s en gediscussieerd over hoe we die kunnen aanpakken. Nu hebben we dat formeel vormgegeven aan een heus platform dat regelmatig bij elkaar komt.”

Inspiratie en voorbeelden
De bijeenkomst op de 27ste was al meteen de eerste; het platform werd niet alleen gelanceerd, maar ging meteen aan de slag. “Doel is elkaar te inspireren en dat vervolgens meteen concreet te maken: wat neem je nu mee naar huis, wat ga je nu zelf doen? Dat inspireren gebeurde onder meer door Rob van de Langerberg van VvAA die vertelde hoe de organisatie bezig is met het anders sturen en organiseren van werk.” Termen die daarbij voorbijkomen zijn ‘van bureaucratie naar eenvoud’ en ‘van individuen naar teams’ en ‘van targettuintjes naar samen voor de klanten’. Doel is daarbij een netwerk te worden dat zorgprofessionals en -ondernemingen beter maakt. Boonekamp: “Dat zorgt voor een sterke organisatie waarin je medewerkers een andere, betere manier van werken ontwikkelen.”

Nieuwe afspraak
Nadat de deelnemers in groepen uiteen gingen om de inspiratie en theorie om te zetten naar hun eigen praktijk, was er flink wat te oogsten. “Een mooie vond ik dat we allemaal de vraag ‘zou ik mezelf aannemen’ aan onszelf  en aan collega’s moeten stellen.” Andere ideeën: opleidingsbudgetten persoonlijk maken en gewoon maar eens experimenteren met andere manieren van werken. “Maar ook durven werken met steeds veranderende doelen die passen bij de tijdsgeest. Wat verder belangrijk blijft is de inzet op bewustwording van duurzame inzetbaarheid, bijvoorbeeld door successen te delen.” Die afspraak staat in ieder geval: ieder kwartaal zal het platform bij elkaar komen om onze successen branchebreed te delen.


Was dit nuttig?