Reactie Verbond op DNB-bulletin over toezichtskaders

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
03-03-2015

Het Verbond van Verzekeraars is verheugd dat DNB erkent dat er verschillen bestaan tussen de toezichtkaders die zich moeilijk laten verklaren uit wezenlijke verschillen tussen soorten instellingen. DNB deed recentelijk onderzoek naar de verschillende toezichteisen van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. In sommige gevallen begeven de aanbieders zich op dezelfde markten, terwijl de toezichteisen van de verschillende aanbieders van elkaar afwijken. Dit leidt tot een ongelijk speelveld.

Voor een deel kunnen verschillen in toezicht uiteraard worden verklaard door de verschillen in bedrijfsmodellen. DNB schetst in haar bevindingen terecht dat banken en verzekeraars duidelijk andere bedrijven zijn maar dit betekent niet dat er geen gelijksoortige beleggingen of producten zijn. Zo is het risico van bijvoorbeeld een MKB lening of een hypothecair krediet onafhankelijk van het feit of de bank of verzekeraar de lening verstrekt. Toch verschillen de kapitaalseisen.

In een onderzoek naar de verschillen in toezichteisen voor vermogensproducten - dat Towers Watson vorig jaar uitvoerde - bleek dat verzekeraars voor deze producten met zwaardere kapitaalseisen en dus hogere kosten geconfronteerd worden dan banken. In dat onderzoek worden verzekerings- en bankproducten met elkaar vergeleken die qua karakteristieken vergelijkbaar zijn. Voor de verschillen tussen de producten is in het onderzoek gecorrigeerd.

Lees hier het DNB-bulletin.


Was dit artikel nuttig?