Skip to Content

Regeling verlopen rij- en vaarbewijzen en certificaten verlengd en uitgebreid

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het coulancebeleid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor bestuurders met een verlopen rijbewijs wordt vervangen door een Europese verordening. Hierdoor wordt het beleid verlengd en uitgebreid. De Europese regeling geldt namelijk ook voor bestuurders met een rijbewijs dat maar voor 1 of 3 jaar geldig is. Daarnaast wordt de regeling verlengd tot 31 augustus.

Door de coronacrisis is het voor sommige bestuurders niet mogelijk om hun rijbewijs te verlengen. Daarom heeft minister Van Nieuwenhuizen medio april een coulancebeleid gelanceerd waar verzekeraars op aangesloten zijn. Dit betekent dat bestuurders gewoon verzekerd blijven, ook als het rijbewijs verlopen is. De regeling liep tot 1 juni en gold niet voor bestuurders met een rijbewijs dat maar voor 1 of 3 jaar geldig is. De regeling is dus inmiddels vervangen door de Europese verordening.

Zakelijk

De verordening geldt ook voor verlopen vaarbewijzen, Code95, inspectierapporten en certificaten. Voor de zakelijke markt roepen verzekeraars de ondernemers desondanks op waar mogelijk de procedures voor verlenging van certificaten in gang te zetten en inspecties, trainingen etc. uit te voeren. In Nederland kan dit in veel gevallen ook. Vanuit oogpunt van veiligheid, maar ook om te voorkomen dat een stuwmeer ontstaat waardoor op een later moment bedrijven in de problemen komen omdat dan niet tijdig meer verlengd kan worden.

 


Was dit nuttig?