Skip to Content

Stalbrand? Voorkomen is beter dan blussen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het is druk in de brandweerkazerne in Voorthuizen. Meestal slecht nieuws, maar op deze maandagavond is iedereen daar vooral blij mee. Zo’n 35 agrarische ondernemers en erfbetreders zijn afgekomen op een preventieavond over stalbranden. En die maakt indruk. “Is er eenmaal brand, dan kun je het vaak vergeten.”

Een stalbrand betekent – los van mensen- en dierenleed – in sommige gevallen het einde van een onderneming. Daarom hebben het Verbond, ZLTO, de brandweer, de Dierenbescherming en de Rijksoverheid enkele jaren geleden het Actieplan Stalbranden opgesteld. Reinder Kruyt van het Verbond: “Doel is het aantal stalbranden te verminderen en dieren beter te beschermen tegen brand. Met name wat betreft preventie kunnen ondernemers zelf veel stappen zetten.” Deze maandagavond worden ze daar nog eens op gewezen.

Dat de noodzaak er is, dringt vooral door als Bertus Kieft zijn verhaal vertelt. Hij reed na het zondagse kerkbezoek nietsvermoedend zijn erf op. “Op het eerste gezicht zie je niets geks, dan een beetje rook uit de ventilatiekanalen op het dak van de stal. Rook die al snel zwart werd en toen ik door de ramen keek … Hier was niks meer aan te doen.”

Check met risicobril

Vis heeft zijn bedrijf gelukkig weer kunnen opbouwen, maar niet iedereen lukt dat. “Zet dus af en toe eens je ‘risicobril’ op”, zegt John de Hoon van Achmea. “Hoe heb je de elektriciteit aangelegd en hoe vaak is die ‘doorgelust’ via verlengsnoeren. En zou je gaan lassen in de werkplaats tussen de poetsmiddelen?” Met die risicobril vertrekken de agrariërs naar een legveebedrijf in de buurt om de proef op de som te nemen. In drie groepen, gewapend met een blocnote en pen wordt het bedrijf aan een grondige check onderworpen. Wat gaat goed en wat niet? De brandweer heeft wat ‘verbeterpunten’ in scene gezet, en dat valt op. “Hé, de tractor staat buiten geparkeerd, een pluspunt!” Een andere ‘bril: “Maar wel tussen twee schuren … hoe kan de brandweer nu helemaal achterin komen?” Spinnenwebben, verpakkingsmateriaal op een makkelijk ontbrandbare plek en verlengsnoeren. Overal werd op gelet.

Voorkomen is …

Dat brand voorkomen eigenlijk het enige is dat je kunt doen, maakt de brandweer nog eens duidelijk door te demonstreren hoe snel hun watertank leeg is. In 2,5 minuut gaat er 4.000 liter doorheen – en dan is de wagen leeg. Kortom, een sloot in de buurt of een geslagen put kan het verschil maken. Een sprinklerinstallatie kan ook uitkomst bieden, maar “dan kost je eitje meer dan een euro”… Kortom, voorkomen is het devies. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, hebben de aanwezigen vanavond zelf ondervonden.

 

Shutterstock 1888881763

Schademiddag 2024

  • 5-6-2024
  • Event
  • Vakkennis
shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?