“Stel letselschadeslachtoffers vrij van vermogenstoets”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
24-11-2016

Letselschadeslachtoffers moeten vrijstelling krijgen van de vermogenstoets. Door die toets moeten ze nu namelijk een eigen bijdrage betalen voor bepaalde soorten zorg. Daarvoor pleitten het Verbond, de Vereniging van Letselschade Advocaten en Slachtofferhulp Nederland onlangs in een opiniestuk in Trouw.

Wie zorg nodig heeft vanuit de AWBZ of Wmo betaalt sinds 1 januari 2013 een eigen bijdrage die afhankelijk is van het eigen vermogen. Deze zogenoemde vermogensinkomensbijtelling, beter bekend als de vermogenstoets, geldt ook voor mensen die letsel hebben opgelopen bij een verkeersongeval en hiervoor een schadevergoeding hebben gekregen.

Potje voor toekomst
Onterecht, vinden directeur Leo de Boer van het Verbond, voorzitter Geertruid Wassenaer van de Vereniging van Letselschade Advocaten en directeur Victor Jammers van Slachtofferhulp Nederland. Letselschadeslachtoffers hebben hun schade-uitkering immers hard nodig. “Het is een potje voor de toekomst, aangezien je als slachtoffer geen of weinig verdiencapaciteit meer hebt.”

Volgens de drie gaat het maar om een kleine groep. Jaarlijks komen er 600 à 700 zaken bij. “Dus de schatkist zal er weinig last van hebben.”

De auteurs wijzen erop dat andere groepen slachtoffers, zoals asbestslachtoffers en de overlevenden van de Volendambrand, wel zijn vrijgesteld van de vermogenstoets. “Wat ons betreft krijgen letselschadeslachtoffers hun uitzonderingspositie ook terug.”
Er zijn inmiddels Kamervragen gesteld over dit onderwerp.


Was dit artikel nuttig?