Skip to Content

Stichting ZWiC maakt balans op: 180 financiële bijdragen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) stopt ermee. Drie jaar na de oprichting door chirurgen Marijn Houwert en Sander Muijs blijkt dat er ruimschoots is voldaan aan het doel. In totaal hebben 180 (nabestaanden van) zorgmedewerkers eenmalig een bedrag ontvangen nadat zij door hun werk op de intensive care (IC) zijn beland.

De stichting heeft met de financiële bijdragen kunnen voorkomen dat zorgmedewerkers naast de zorgen en het verdriet, ook nog met financiële problemen te maken kregen. “Het is ongelofelijk wat je kunt bereiken als je de handen ineenslaat. We zijn ontzettend dankbaar voor de steun van zoveel organisaties en particulieren. Wij kijken met trots terug op wat we de afgelopen jaren voor zorgmedewerkers en hun nabestaanden hebben kunnen betekenen,” aldus ZWiC-voorzitter Wietske Blom-Ham. “ZWiC was een effectief noodverband in een acute situatie waarin alles onzeker was.”

Richtlijn psychosociale ondersteuning

Het werken in de zorg tijdens de coronacrisis had en heeft nog steeds grote impact op het fysieke en mentale welzijn van zorgmedewerkers. In opdracht van ZWiC is daarom een landelijke richtlijn ontwikkeld voor psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals. Blom-Ham: “Met deze richtlijn ligt er een stevige basis voor het mentaal ondersteunen van zorgprofessionals in zowel de dagelijkse praktijk als in uitzonderlijke tijden zoals een pandemie.”

Resterende gelden naar Stichting Long COVID

In totaal heeft ZWiC € 4,4 miljoen aan donaties ontvangen. Het Verbond van Verzekeraars heeft 2,5 miljoen gedoneerd en de 4,4 miljoen is verdubbeld door het ministerie van VWS. Nu ZWiC ophoudt te bestaan, wordt de helft van het resterende bedrag aan het ministerie overgemaakt. Daarnaast gaat € 1 miljoen naar Stichting Long COVID.
Deze stichting stimuleert en financiert biomedisch onderzoek naar de oorzaken en behandeling van Long COVID. Ook wil de stichting een landelijk Long COVID onderzoeksconsortium realiseren. Dat is van groot belang om patiënten met Long COVID of het Post-Covid-Syndroom perspectief te bieden. Zij ervaren hun situatie nu vaak als uitzichtloos. Met de donatie kan de stichting een jaar onderzoek naar Long COVID financieren.

Feiten en cijfers
Sinds maart 2020 heeft ZWiC 180 eenmalige financiële bijdragen aan zorgmedewerkers of hun nabestaanden uitgekeerd:
- 26 bijdragen van € 50.000 aan nabestaanden van zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg zijn overleden, en
- 154 bijdragen van € 30.000 voor zorgmedewerkers die door hun werk in de coronazorg op de IC zijn opgenomen.


Was dit nuttig?