Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Truck platooning trekt interesse verzekeraars

07-04-2016

Het Nederlandse bedrijfsleven wil aan de slag met truck platooning, waarbij enkele trucks ‘in treintjes’ over de snelweg rijden. Dat bleek woensdag 6 april op de Tweede Maasvlakte, tijdens de finish van de European Truck Platooning Challenge. Leo De Boer, directeur van het Verbond, was erbij: “Een mooie binnenkomst. En vooral een goed moment om met elkaar stil te staan bij de mogelijkheden en kansen van dit fenomeen.”

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) onthaalde de zes colonnes van trucks die de afgelopen dagen vanuit verschillende Europese steden naar Rotterdam zijn gereden. Een initiatief van Rijkswaterstaat en vooral bedoeld om te zien waar je in de praktijk tegen aanloopt; iets waar je niet achter komt als je er alleen maar over praat. De trucks reden in groepjes van twee of drie, waarbij de voorste de snelheid en route bepaalde. Door de wifi-verbinding konden de overige trucks op korte afstand volgen en komt er ruimte op de weg vrij voor andere voertuigen. Daarnaast kunnen alle trucks hierdoor tegelijkertijd remmen, wat schokbewegingen voorkomt. Dit bevordert de doorstroming van het verkeer en zijn goederen sneller op de plek van bestemming.

Efficiënter en veiliger transport

Volgens minister Schultz van Haegen is het resultaat van deze eerste grote test in Europa veelbelovend. “Truck platooning zorgt voor efficiënter en schoner transport. Voertuigen die zelf rijden leveren ook een bijdrage aan de verkeersveiligheid omdat de meeste verkeersongevallen nu het gevolg zijn van een menselijke fout.” Een van de redenen dat ook verzekeraars geïnteresseerd zijn in de test. TVM, Allianz en Achmea participeerden zelfs in de challenge. Leo De Boer: “Ook bij het Verbond volgen we de ontwikkelingen met autonome voertuigen op de voet. Het brengt nieuwe vragen met zich mee als het gaat om aansprakelijkheid, maar biedt vooral ook veel kansen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Goed dat we met dit soort tests al die mogelijkheden in kaart kunnen brengen en daarbij krachten van diverse partijen kunnen bundelen.” 

Lees meer over de European Truck Platooning Challenge


Was dit artikel nuttig?