Uitstel Brexit tot 30 juni?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Als het aan de Britse premier Theresa May ligt, wordt de Brexit uitgesteld tot 30 juni.

Met als gevolg dat het Verenigd Koninkrijk mee zal doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, mocht de Europese Unie haar verzoek goedkeuren. Met het voorstel van May kan een no deal-Brexit op 12 april worden voorkomen. Het Britse Lagerhuis nam gisteren met één stem meerderheid een wetsvoorstel aan dat May dwong om Brexit opnieuw uit te stellen. May gaf eerder aan voor 22 mei een Brexit te willen, om zo te voorkomen dat het VK mee moet doen aan de Europese verkiezingen. EU-president Donald Tusk heeft het Verenigd Koninkrijk inmiddels laten weten dat hij bereid is tot een flexibel uitstel dat kan oplopen tot twaalf maanden. Komende week is een ingelaste EU-top met de regeringsleiders van de 27 overige EU-landen, die moeten instemmen met het voorstel van Tusk.

Meer tijd

De deal die May eerder met de EU sloot is tot op heden drie keer voorgelegd aan het Britse parlement en drie keer verworpen. Al langer klinkt daarom de roep om de Britten meer tijd te geven om een chaotische harde Brexit te voorkomen. May wil ruimte creëren om gesprekken met oppositieleider Jeremy Corbyn met succes af te ronden. De Britse premier hoopt zo tot een oplossing voor de Brexit te komen die de partijgrenzen overstijgt. Dit voorstel haalde afgelopen maandag geen meerderheid in het Britse Lagerhuis, maar kan op steun rekenen van veel Labour-parlementariërs. May staat daarbij voor de uitdaging om steun te krijgen voor deze aanpak bij haar eigen regering en partij.

Voor- en nadelen

Hoe het Britse vertrek uit de EU er ook uit gaat zien, het brengt ook nadelen met zich mee voor bepaalde beroepen. En andere sectoren hebben er juist weer wat aan.

Risico volgens Klaas Knot

Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is het grootste politieke risico op dit moment de Brexit. "De markten hebben een harde Brexit nog niet ingecalculeerd." Zonder zo'n meerderheid dreigt een chaotische, 'harde Brexit', zonder transitieperiode en zonder handelsafspraken die de huidige regelingen moeten vervangen, aldus Knot tegenover de Duitse krant Handelsblatt. Met behulp van de speciale themapagina Brexit van het Verbond kunnen verzekeraars zich voorbereiden op de Brexit.


Was dit artikel nuttig?