Skip to Content

Veiligheidsverbeterplan in plaats van hoger beroep

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Op het moment dat mijn telefoon gaat, besef ik nog niet dat dit gesprek mijn hele wereld op zijn kop zet. Het is een collega van Toon. Er is een ongeluk gebeurd …”

Deze drie zinnen komen uit het boek Toon dat een week geleden is verschenen. Het is woensdag 13 augustus 2014 als Karien haar man na het ontbijt gedag zegt. “Tot vanavond schat”, antwoordt Toon. Maar Toon komt die avond niet meer thuis. Rond het middaguur slaat het noodlot toe. Toon is betrokken bij een ernstig ongeluk op zijn werk in een reactor. Hij ademt (te veel) argongas in en wordt onwel. Toon raakt in een coma en overlijdt in het ziekenhuis. Zijn echtgenote, Karien van der Loo, vertelt samen met haar broer hoe zij het arbeidsongeval en de tijd daarna heeft beleefd.

Juridisch gevecht
Karien en haar broer (Patrick van de Sande) komen in een wereld terecht die ze niet kennen. Ze vragen zich al snel af waarom bedrijven en slachtoffers bijna als vanzelf in een juridisch gevecht terechtkomen. De werkgever van Toon wordt veroordeeld tot een boete van 75 duizend euro, wegens nalatigheid. Als zowel de werkgever van Toon als de officier van justitie tegen het vonnis in beroep willen gaan, nemen de nabestaanden een drastisch besluit. Ze vragen de officier om het beroep in te trekken. In plaats daarvan willen ze dat er jaarlijks een veiligheidsdag bij de werkgever van Toon plaatsvindt. Het bedrijf gaat akkoord. Samen maken ze een veiligheidsverbeterplan en ze houden, met deskundigen, toezicht tot 2020.

Door het land
Karien en Patrick trekken sindsdien door het hele land om steun te krijgen voor hun pleidooi voor een veiligheidsverbeterplan. Patrick: “Iedere straf is in onze ogen te laag. De enige manier om Toon recht te doen, is om veel meer aandacht te vragen voor veilige werkomstandigheden. Wij vinden dat een rechter een veiligheidsverbeterplan moet opleggen. Een nalatig bedrijf kan dan zelf kiezen tussen een boete of een plan. Geloof mij maar, bedrijven die kiezen voor een boete hebben dan wat uit te leggen.”

Kennis delen
In hun tour door Nederland komen ze ook bij het Verbond terecht, dat vooral wil leren van de ervaringen van Karien en Patrick. Twee keer vindt er een gesprek plaats met algemeen directeur Richard Weurding en manager Schade Ferdinand Soeteman. “Onze insteek was helder”, benadrukt Soeteman. “We willen natuurlijk liefst zoveel mogelijk ongevallen voorkomen, maar als er een ongeluk plaatsvindt, dan moeten we dat zo goed mogelijk afwikkelen. Ook in dit specifieke geval is gebleken dat arbeidsongevallen nog beter kunnen worden afgewikkeld. Die kennis delen we graag met onze leden.”
Karien: “Ons boek bevat concrete voorstellen om het proces bij verzekeraars fors te verbeteren. Wij weten dat onze ervaringen op dat gebied helaas niet uniek zijn. Wij zijn er in de loop der tijd ook achter gekomen dat ons verhaal mensen inspireert. Toon is niet voor niets overleden. Schuld, aansprakelijkheid en straf maken een gesprek over onveilige werkomstandigheden alleen maar lastig. Veilig werk en gewoon weer ’s avonds thuiskomen, dat is waar het werkelijk om gaat.”

Het eerste exemplaar van Toon is eerder deze maand overhandigd aan Marc Kuipers, inspecteur-generaal van de inspectie bij SZW.


Was dit nuttig?