Verbond: alcohol in verkeer onaanvaardbaar

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
27-05-2015

Het Verbond van Verzekeraars vindt het onverantwoord en maatschappelijk onaanvaardbaar dat (auto)bestuurders met alcohol op achter het stuur kruipen.

Uit onderzoek van Independer blijkt dat er verzekeraars zijn die op WA-polissen geen alcoholclausule (meer) hebben, die tot doel heeft om eventuele schade op de veroorzaker te verhalen. Vooropgesteld: verzekeraars zijn wettelijk verplicht de schade veroorzaakt door dronken rijders aan derden altijd te vergoeden. Deze schade verhalen op de (dronken) bestuurder kan alleen als er een alcoholclausule in de polisvoorwaarden staat. De reden dat sommige verzekeraars die clausule niet (meer) hebben, is dat het tot voor kort een moeilijk proces was om het bewijs hiervoor rond te krijgen. Wil de verzekeraar de schade op zijn verzekerde verhalen, dan moet de verzekeraar bewijs hebben dat er te veel alcohol is genuttigd én dat de drank ook heeft bijdragen aan het ontstaan van deze schade. Hiervoor was de verzekeraar tot voor kort sterk afhankelijk van andere partijen, zoals de politie.

Recent (per 1 mei jl.) is het Verbond met de politie overeengekomen dat de processen verbaal met een strafbaar feit, zoals alcoholgebruik, doorrijden na een aanrijding en/of roekeloos rijden, voor verzekeraars via een stichting beschikbaar komen. Hierdoor zijn sinds enkele weken de processen verbaal eenvoudig op te vragen door verzekeraars en zal het makkelijker zijn om verhaal te plegen. Verzekeraars zijn vrij om hun eigen polisvoorwaarden te bepalen, maar het Verbond verwacht dat deze mooie stap ertoe zal leiden dat de alcoholclausule vaker zal worden opgenomen. Hoewel het gaat om een beperkt aantal schadegevallen per jaar en idem dito schadebedrag, vindt het Verbond het van maatschappelijk belang dat drankrijders opdraaien voor de door hun veroorzaakte schade.


Was dit artikel nuttig?