Verbond in FD: ‘Marktwerking biedt voordelen voor pensioenen’

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
20-10-2017

Lage uitvoeringskosten, betere informatie en service, meer transparantie en een grotere betrokkenheid bij pensioenopbouw. Volgens Paul Koopman van het Verbond zijn dat de voordelen van marktwerking in pensioenen. Hij zegt dat in een uitgebreide beschouwing in het Financieele Dagblad.

Het FD gaat met verschillende betrokkenen in op de vraag waarom bedrijven en werkgevers zich verplicht moeten aansluiten bij een pensioenfonds dat slecht presteert, duur is, of beroerde service levert. Sinds de crisis is de onvrede toegenomen, door achterblijvende indexatie en pensioenverlagingen. “Zou de frisse wind van marktwerking niet helpen?”, vraagt de krant zich hardop af. Waar sommige politici en verzekeraars die vraag met ja beantwoorden, zijn vakbonden tegen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga noemt marktwerking in het artikel ‘een schijnoplossing die alleen maar leidt tot hogere kosten’.

Scenario’s
In het artikel worden de drie scenario’s voor marktwerking beschreven. Daarbij gaat het om de vraag wie de keuze maakt voor de pensioenuitvoerder: is dat de werknemer zelf, zijn dat de werkgevers, of ‘winkelen’ hele sectoren met hun pensioenvoorziening? Het FD stelt dat Nederlandse verzekeraars betwijfelen of de tijd ‘maatschappelijk en technisch rijp’ is voor individuele pensioenkeuze. Als alternatief stellen zij voor om werkgevers de keuze te geven. Dit sluit aan bij de praktijk in Nederland, waar bedrijven die niet onder een verplicht sectorfonds vallen al langer zelf de keuze maken, aldus het artikel.

Dichter bij deelnemer
In het position paper over de toekomst van het pensioenstelsel schrijft het Verbond daarover: “Het lijkt het meest prudent en kosteneffectief dat de keuze voor de pensioenuitvoerder op ondernemingsniveau wordt gemaakt. Zo kunnen werkgever en werknemers, in samenspraak, keuzes maken over de precieze invulling en uitvoering van de pensioenregeling. Voordeel is dat het pensioen dichter bij de deelnemer komt. Daarnaast kunnen werkgevers - namens hun medewerkers - zelf op basis van kosten, service en communicatie de uitvoerder van pensioenregelingen kiezen die bij hen en hun werknemers past.”

Lees meer over de toekomst van pensioenen op onze speciale themapagina.


Was dit artikel nuttig?