Verbond, NVB en Pensioenfederatie geven input op herziening Europese toezichthouders

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
22-02-2018

De Europese Commissie heeft onlangs een voorstel gepubliceerd over de herziening van de European Supervisory Authorities. Als reactie hierop hebben het Verbond, de NVB en de Pensioenfederatie deze maand opmerkingen gepubliceerd die Europese parlementsleden kunnen meenemen in het wetgevingsproces.

Het document bevat algemene gezichtspunten om Europese parlementsleden te wijzen op het wetgevingsproces dat daar begint over de herziening van Europese toezichthouders. In het document vragen de partijen aandacht voor het algemene belang, een goede governance en meer transparantie in de financiering.

EIOPA
Voor verzekeraars is vooral EIOPA een belangrijke toezichthouder. EIOPA blijft volgens de plannen een zelfstandige autoriteit voor zowel prudentieel - als gedragstoezicht op verzekeraars. Dat vinden wij positief. De Europese begroting blijft een deel (thans 40%) van de kosten van de ESA’s betalen. Dat vinden wij eveneens positief omdat dit de parlementaire controle van het Europees Parlement ook waarborgt. Het toezicht wordt voor een belangrijk deel uitgeoefend in het algemeen belang en naast het geringe toezicht maakt EIOPA vooral beleid. Het is daarom meer dan redelijk dat marktpartijen niet alle kosten doorbelast krijgen. De bevoegdheden van EIOPA worden volgens de plannen uitgebreid, bijvoorbeeld ten aanzien van supervisory colleges, interne modellen en uitvragen van data bij bedrijven. Daar hebben wij bedenkingen bij. Via Insurance Europe brengen wij primair de aandachtspunten namens verzekeraars op dit dossier onder de aandacht.


Was dit artikel nuttig?