Skip to Content

Verbond stelt nieuwe Lendersclausule op

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het Verbond heeft een nieuwe versie van de Lendersclausule opgesteld. Deze voorbeeldclausule die de verplichtingen inzake de polis en het polisbeheer regelt, moet voortaan zorgen voor meer duidelijkheid voor betrokken partijen bij zogenoemde projectverzekeringspolissen (CAR-EAR-verzekeringen).

Lendersclausules, die in 2015 voor het eerst zijn geïntroduceerd, worden gebruikt bij het verzekeren van projecten die op project finance basis worden gefinancierd. “Dat zijn projecten waarbij de financierder zijn investeringen terug moet verdienen uit de inkomsten van het betreffende project”, legt beleidsadviseur Technische Verzekeringen Marko van Leeuwen van het Verbond uit. Hij denkt daarbij vooral aan duurzame projecten die langdurig inkomsten kunnen genereren, zoals gebouwen met een publieke functie, infrastructurele en industriële projecten.

Einde aan discussies?
Volgens Van Leeuwen ontstaan er in de praktijk vaak discussies over de inhoud van de Lendersclausule, doordat deze de rechten van projectverzekeraars inperkt. “Toch kunnen verzekeraars niet zomaar weigeren om een dergelijke clausule in de polis te nemen, omdat het te verzekeren project nu eenmaal afhankelijk is van financiering. En zonder financiering ook geen te verzekeren object”, merkt hij op.
De conclusie is dat de betrokken partijen wel móeten onderhandelen over een clausule die aan de ene kant de belangen van de financiers veiligstelt, maar aan de andere kant ook voldoende oog heeft voor de rechten van verzekeraars. “Daarom hebben wij een voorbeeldclausule ontwikkeld die overigens niet bindend is. Het staat partijen vrij van dat model af te wijken, maar dan moeten ze wel iets anders regelen. De Lendersclausule heeft namelijk ook als doel te voorkomen dat één verzekerde de dekking voor anderen of zelfs het hele project in gevaar kan brengen.”

De documenten kunt u onder de toegevoegde links bekijken:


Was dit nuttig?