Skip to Content

Verbondscourse 2018: Wat zou jij doen met tien miljoen?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Stel dat je tien miljoen krijgt om jouw droom op het werk mogelijk te maken. Wat zou jij dan doen? Die verrassende vraag kregen de deelnemers aan de Verbondscourse vorige week voorgelegd.

De vraag werd aan de 29 deelnemers gesteld door Merlijn Twaalfhoven. Hij is componist en initiatiefnemer van de kunstenaars mindset Turnclub (zie ook kader). Twaalfhoven was door het Verbond gevraagd om de deelnemers op een andere manier naar trends en ontwikkelingen in de sector te laten kijken, Of, zoals hij het zelf zo mooi zei: Let’s bring what we do best – to what matters most. “Jullie zijn op weg naar een toekomst die fluïde, complex en onzeker is. Hoe kunnen jullie die anders aanvliegen?”

Op zoek naar verbinding
In zijn muziekloopbaan heeft Twaalfhoven zelf ettelijke keren gezocht naar mogelijkheden om verbinding te leggen tussen zijn wereld en de maatschappij. Zo heeft hij zijn publiek wel eens geblinddoekt naar een concert laten luisteren, zodat het de muziek anders zou beleven. Ook heeft hij op Cyprus gezocht naar een methode waardoor de Turken en de Grieken elkaars muziek konden horen, over de militaire zone heen. Het leverde hem de aandacht op van onder meer CNN en The New York Times. “Ik vind het mooi om te kijken wat ik aan grote maatschappelijke vraagstukken kan bijdragen. Door open en eerlijk te zijn, kan er veel meer dan je denkt. En, vergeet niet, dat dingen mogen mislukken. Je kunt impact hebben door het onzekere te omarmen. Je moet durven falen.”

Mindset
De kunstenaars mindset die Twaalfhoven op www.turnclub.org propageert, bestaat uit drie aspecten. De eerste is om de schoonheid te leren zien, ook in het alledaagse. De tweede houdt in dat je twijfel, verandering en onzekerheid leert omarmen in vertrouwen en uit nieuwsgierigheid. De derde en laatste is dat je verbinding maakt tussen verschillende werelden.

 

Scenario’s
Met de opdracht Can we make the world great again zette Twaalfhoven vervolgens de deelnemers aan het werk. Zij kregen drie scenario’s voorgelegd waaronder het scenario van de tien miljoen. “Stel je voor. Het is maandagochtend en je ziet iemand op kantoor die je niet kent. Hij komt op je af, blijkt van de holding in München te zijn en zegt: ‘jij krijgt van mij tien miljoen euro om in een jaar tijd je droom waar te maken. Je mag iets neerzetten, obstakels uit de weg ruimen of iets veranderen.’ Wat doe je?”
De opdracht is helder. De deelnemers moeten een korte speech schrijven die ze een jaar later tijdens een feestelijke bijeenkomst uitspreken. Een van de deelnemers heeft ervoor gekozen om in zijn bedrijf de piramide om te keren en de jongeren veel meer te betrekken bij de leiding. “Zij hebben vaak andere, nieuwe ideeën, maar worden niet altijd gehoord.” Twaalfhoven lacht: “Het grappige is dat deze oefening bij mij thuis aan de keukentafel is ontstaan. Ik vroeg aan mijn vrouw wat zij met een ton zou doen. Ze riep een aantal grote dingen, maar aan het einde zei ze iets opmerkelijks. En ik zou wel een bakje op mijn fiets willen, zodat ik wat makkelijker spullen mee kan nemen. Toen antwoordde ik: zullen we dat sowieso niet eens doen?”

Overvloed
De scenario’s die Twaalfhoven aan de deelnemers voorlegt, spreken tot de verbeelding, maar zijn volgens hem alleen maar bedoeld om een bepaalde mindset te ontwikkelen. “Het is geen toeval dat er in alle drie de scenario’s sprake is van overvloed. Er zijn in het verleden heel veel onderzoeken gedaan naar schaarste. Wat doet schaarste met een mens? En wat blijkt. Mensen zijn in schaarste minder intelligent dan bij overvloed. Armoede leidt tot domme beslissingen. Dat geldt ook voor ons werk.”
Zijn boodschap is dan ook even simpel als doeltreffend: “denk altijd vanuit overvloed, nooit vanuit schaarste.”

Over de Verbondscourse
Dit jaar is het al weer de twaalfde keer dat de Insurance Academy een Verbondscourse voor veelbelovende, talentvolle managers en directieleden van verzekeraars organiseert. In vier blokken krijgen de deelnemers te maken met diverse thema’s, dilemma’s en keuzes. Met inspirerende sprekers, waaronder econoom/journalist Mathijs Bouman, SCP-directeur Kim Putters en futuroloog Richard van Hooijdonk, maar ook met bezoeken aan de Tweede Kamer, en gesprekken met VNO-NCW, de AFM, en genoeg tijd voor reflectie en interactie. Meer weten? Kijk op de site van de Insurance Academy.


Was dit nuttig?