Verzekeraars gaan voor duurzame inzetbaarheid medewerkers

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
24-03-2016

Verzekeraars en vakorganisaties zetten steeds meer in op duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Dat bleek wel donderdag 17 maart, toen zij bijeenkwamen bij Achmea in Zeist. Daar spraken ze over de veranderende arbeidsmarkt in de verzekeringsbranche.

Doordat de (verzekerings)wereld in rap tempo verandert, worden er andere eisen gesteld aan verzekeraars en hun medewerkers. Denk aan veranderende wet- en regelgeving, digitalisering en nieuwe concurrentie. Om deze uitdagingen op te pakken, hebben verzekeraars en vakbonden een sociale agenda (2014-2018) opgesteld. Op 17 maart kwamen verzekeraars voor de tweede keer bijeen bij het zogeheten ‘sociale agenda-platform’ voor en door verzekeraars om verder te praten over ontwikkelingen omrent de sociale agenda.

Brede ontwikkeling

Verzekeraars zetten in op duurzame inzetbaarheid van medewerkers, waarbij ze medewerkers proberen te stimuleren om zich op een breed vlak te blijven ontwikkelen. Dit draagt bij aan een grotere inzetbaarheid van de medewerkers bij de huidige werkgever, maar ook in de maatschappij. Medewerkers worden op structurele wijze ondersteund bij hun ontwikkeling en niet pas wanneer hun baan op het spel staat. Daarnaast geven verzekeraars aan dat zij medewerkers veel keuzevrijheid willen bieden in hun ontwikkeling: de medewerker mag zelf kiezen waarin hij zich wil ontwikkelen en wordt hierin gefaciliteerd. Een van de aanwezigen: “De regie ligt bij de medewerker zelf.”

Diversiteit

Duurzame inzetbaarheid eindigt overigens niet bij de ontwikkeling van personeel. Verzekeraars zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Tijdens de bijeenkomst werd daarom ook gesproken over diversiteit, de inzet van mensen met een arbeidsbeperking en over de werkervaring voor hoog opgeleide vluchtelingen. Uit een snelle rondvraag bleek dat verschillende verzekeraars actief bezig zijn met het inzetten van deze groepen werkzoekenden, waarbij zij wel aangeven het soms lastig te vinden om een passende match te maken: “We proberen om de groep arbeidsbeperkten volwaardige vacatures te laten invullen. Dat kost soms moeite, maar het resultaat is fantastisch: het is loyaal personeel en ze dragen bij aan een positieve sfeer op de werkvloer.”

Meer weten?

Kijk op verzekerjeinzet.nl voor handige tips en tools.


Was dit artikel nuttig?