Skip to Content

Verzekeraars geven fraudeurs lik op stuk

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Wie de verzekeraar oplicht, krijgt vanaf nu direct een rekening van 532 euro gepresenteerd. Dat is de consequentie van een nieuwe maatregel die verzekeraars vandaag met de steun van onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie introduceren.

De maatregel houdt in dat verzekeraars de schade die zij door fraude lijden direct bij de daders verhalen. Het gaat daarbij om een vast bedrag van 532 euro. Met behulp van dit lik-op-stukbeleid willen verzekeraars fraude harder aanpakken en potentiële fraudeurs ontmoedigen. En dat is nodig ook. Uit vandaag gepresenteerde cijfers blijkt dat verzekeraars afgelopen jaar ruim 31 duizend fraudeonderzoeken zijn gestart. In 8.336 gevallen stelden ze vast dat werd gesjoemeld met verzekeringen. Dat is ruim zeven procent meer dan in 2014. Met deze opgespoorde zaken was in totaal 79 miljoen euro gemoeid.

Afschrikken

Het opsporen, aanpakken en afhandelen van fraude kost verzekeraars veel tijd en dus veel geld. Die interne onderzoekskosten verhalen ze met de standaard schadevergoeding direct op de fraudeurs. “Ik hoop dat we hiermee potentiële fraudeurs afschrikken”, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond vandaag tegen diverse media.

Weerbaarder

Deze ‘directe aansprakelijkstelling’ maakt dat verzekeraars meer fraudezaken via civielrechtelijke weg kunnen afhandelen. Zo hoeven zij geen beroep te doen op politie of justitie. Zodra een verzekeraar heeft aangetoond dat een klant gefraudeerd heeft, draagt hij de zaak over aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). SODA verhaalt vervolgens de schade op de fraudeur. “Deze werkwijze past in de huidige trend dat slachtoffers van criminaliteit steeds weerbaarder worden”, zegt de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. “Ik vind dat een goede ontwikkeling. Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld.”

Meer informatie over de directe aansprakelijkstelling leest u in deze brochure.


Was dit nuttig?