Verzekeraars positief over keuzevrijheid na pensioenknip

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

​Verzekeraars zijn positief over het voorstel om deelnemers die vanaf juli 2015 gebruik maken van de zogeheten ‘pensioenknip’ bij het tweede aankoopmoment opnieuw keuzevrijheid tussen pensioenaanbieders te bieden. Dit geeft deelnemers te zijner tijd de mogelijkheid het meest passende aanbod in variabele uitkeringen van dat moment te kiezen. Dat laat het Verbond van Verzekeraars weten naar aanleiding van vragen van de VVD hierover aan de staatssecretaris.

Eerder deze maand heeft de VVD gevraagd om ruimere keuzemogelijkheden voor deelnemers die gebruik maken van de pensioenknip. Om die shopmogelijkheid te bieden is een wetswijziging nodig, waarover het Verbond van Verzekeraars inmiddels in overleg is getreden met het ministerie van Sociale Zaken.
 
De pensioenknip geeft de mogelijkheid om bij pensionering niet direct het totale pensioenkapitaal in te zetten voor de aankoop van een pensioenuitkering, maar die aankoop gedeeltelijk uit te stellen tot een tweede moment. Dat kan interessant zijn voor een deelnemer die verwacht dat de rente hoger wordt dan nu het geval is, maar biedt ook de mogelijkheid om alsnog gebruik te maken van een variabele pensioenuitkering, die nu wettelijk wordt voorbereid. Volgens de huidige wet geldt het shoprecht alleen bij het eerste aankoopmoment. 


Was dit artikel nuttig?