Skip to Content

Verzekeringsfraudeurs betalen ruim één miljoen aan onderzoekskosten terug

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het lik-op-stuk beleid dat de Stichting Directe Aansprakelijkstelling aan Daders stimuleert, werkt goed. Voor het derde achtereenvolgende jaar is zowel het aantal aangesloten ondernemers als het aantal verhaalsacties gestegen. In 2022 is € 3,7 miljoen betaald door daders. Bijna een derde daarvan (1,1 miljoen) is verhaald op verzekeringsfraudeurs.

De Stichting Directe Aansprakelijkheidstelling aan Daders, kortweg DAAD genoemd, is eind 2012 opgericht om daders van strafbare feiten aansprakelijk te stellen. Doel van DAAD is om plegers van criminaliteit als winkeldiefstal en verzekeringsfraude op te laten draaien voor de indirecte schade.

Stijgende trend

Volgens directeur Lex Westerman laat het jaarverslag over 2022 weer een stijgende trend zien. “Het aantal slachtoffers van criminaliteit dat schade vergoed krijgt, groeit nog steeds. Het direct civiel aansprakelijk stellen van daders werkt dus, zelfs zonder dat er kosten voor het slachtoffer aan zijn verbonden. De verhaalkosten en eventuele proces- en advocaatkosten worden immers ook op de dader verhaald.”

Meer verhaal

Uit het jaarverslag blijkt dat er in 2022 ruim een kwart meer verhaalsacties hebben plaatsgevonden dan in het jaar daarvoor: 49.000 tegenover 38.500 in 2021. Het aantal afgeronde acties (26.600) is zelfs met vijftig procent gestegen en het aantal aangesloten ondernemers met zes procent: van 18.000 naar 19.000.

Verzekeringsfraude

De ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling aan Daders (SODA), die onder toezicht staat van DAAD, verhaalt de gemaakte onderzoekskosten om verzekeringsfraude vast te stellen. In 2022 heeft SODA 1.100 verhaalsacties gedaan waarvan er 623 zijn afgerond. De totaal verhaalde ‘schade’ in 2022 bedraagt 1.114.826 euro.

Ruim drie miljoen

SODA werkt met drie standaard bedragen. Voor fraude bij schade is dat € 532, terwijl fraude bij acceptatie de fraudeur standaard € 101 kost. Als er verhaal wordt gedaan na subrogatie betaalt de fraudeur € 191.
Sinds de start in 2016 heeft SODA al meer dan 6.000 zaken behandeld en is er ruim drie miljoen euro terugbetaald.

Knelpunt

DAAD probeert steeds meer loten aan de stam te krijgen. Naast winkeldiefstal en verzekeringsfraude komt de stichting onder meer ook in beeld bij tanken zonder betalen en bij agressie. Bijvoorbeeld in de horeca of het openbaar vervoer. Ook bij heling, internetoplichting en uithalers van verdovende middelen op haventerreinen kan de stichting de schade verhalen. “Maar hier moeten nog wel wat hobbels worden weggenomen", aldus Westerman die in het jaarverslag nog expliciet wijst op een knelpunt bij de politie. “Helaas hebben we in 2022 weer te maken gehad met een tekort aan medewerking door de politie. Deze kan noodzakelijk zijn om de schade te kunnen verhalen en verbetering is dan ook een belangrijk issue voor dit jaar.”


Was dit nuttig?