Week van de Veiligheid: samen criminaliteit de baas

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
08-10-2015

Zelf is hij onlangs geslaagd voor een training omgaan met agressie voor winkelpersoneel. “Gelukkig, want je weet nooit hoe je carrière loopt”, grapt minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Maar vooral mooi dat dit soort initiatieven er zijn, stelt hij tijdens de opening van de vijfde Week van de Veiligheid. “Een prachtig resultaat en best een feestje waard. Tegelijk is het tijd verdere stappen te zetten.”

Van der Steur wordt op zijn wenken bediend in de hal van ondernemersvereniging VNO-NCW. Zo’n 25 partijen – van Koninklijke Horeca Nederland en Ahold tot de Politie en Vereniging Hoveniers en Groenvoorzieners – hebben zich verzameld en laten in kraampjes zien hoe zij omgaan met agressie en werken aan veiligheid. Maar bovenal: ze zoeken elkaar op. Precies het doel volgens MKB-voorzitter Michaël van Straalen: “We trekken aan hetzelfde touwtje maar werken daarbij nog niet genoeg samen. Daar valt veel te winnen.”
Van der Steur is het hiermee eens. “Ik zal zo met plezier een rondje maken om te kijken wat we samen doen.” Een rustig rondje over ‘de markt’ is er echter niet bij. Een harde klap doet de aanwezigen opschrikken. Gelukkig blijkt het slechts de Federatie Goud en Zilver, die de minister laat zien hoe zij dieven belemmeren bij het leeghalen van een vitrine: een rolluik klapt naar beneden.

WvdV.JPG

Informatie-uitwisseling cruciaal
Bij de Verbondskraam is het wel realiteit wat de klok slaat: op een scherm is te zien welke cyberaanvallen er realtime plaatsvinden. Het is een van de onderwerpen die het Verbond bezighoudt, naast bijvoorbeeld transportcriminaliteit, brand en inbraak. ”Verzekeraars zetten onder meer in op preventie en bewustwording”, legt Verbondsdirecteur Leo De Boer uit. “En omdat jong geleerd oud gedaan is, hebben we het spel Fix je Risk ontwikkeld waarmee leerlingen - misschien wel ondernemers in spe – leren omgaan met risico’s.” De minister neemt het spel van harte aan.

Verder benadrukt De Boer dat verzekeraars bij de aanpak van criminaliteit zoveel mogelijk samenwerken met publieke en private partijen. “Niet altijd makkelijk, het loopt soms stuk op informatie-uitwisseling tussen de overheid en private partijen. We hopen dat de Kaderwet Gegevensuitwisseling die u voorbereidt hier verandering in gaat brengen.” Van der Steur geeft hem gelijk. “Een cruciaal punt en we hebben uw steun hierbij ook van harte nodig.”

Vertrouwen als basis
Eerste stappen zijn gezet. Aan scheidsrechter en ondernemer Björn Kuipers de taak nog beter tussen de oren te krijgen waarom goede samenwerking van belang is als je verder wil komen en agressie de baas wil zijn. In zijn geval tijdens het WK in Brazilië of in een goed draaiende supermarkt. Belangrijkste les: zorg dat je zelf zoveel mogelijk weet en dat een ander weet wat jij niet weet. En erop kunt vertrouwen dat die ander zijn werk goed doet. “Denk aan de grensrechter die vanuit zijn positie andere dingen ziet.” En dus geeft Kuipers weleens rood terwijl hij de overtreding zelf niet goed heeft kunnen zien. “Het gaat om vertrouwen en een winning team willen zijn.” Aan de muziek die vervolgens door de hal schalt zal het niet liggen. De ‘aftrap’ voor De Week van de Veiligheid is een feit.


Was dit artikel nuttig?