Wetsvoorstel helpt in strijd tegen piraterij

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
18-01-2018

Volgende week behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij. Het initiatief voor dit voorstel, dat de inzet van gewapende particuliere beveiligers op Nederlands gevlagde schepen mogelijk moet maken, komt van de VVD en het CDA. Het Verbond is verheugd over het voorstel en hoopt op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Veel partijen, waaronder verzekeraars, dringen er bij de politiek al jaren op aan dat particuliere beveiligers aan boord worden toegestaan. Zo wordt het wetsvoorstel gesteund door onder meer VNO-NCW, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, de FNV, verladersorganisatie EVO en het Havenbedrijf Rotterdam.

Gelijk speelveld
In de praktijk houdt het voorstel in dat zeevarenden onder Nederlandse vlag altijd kunnen rekenen op bescherming in de zogenoemde risicogebieden bij Somalië. “Je kunt wel stellen dat het mes aan twee kanten snijdt”, benadrukt beleidsadviseur Marko van Leeuwen van het Verbond. “Het wetsvoorstel zorgt er namelijk voor dat er gewapende particuliere beveiliging kan worden ingezet als een VPD (Vessel Protection Detachment) niet mogelijk is. Dat is zowel in het belang van de bemanningsleden die daardoor kunnen rekenen op meer bescherming, als in het belang van de reder die met een gelijk speelveld te maken krijgt. In alle ons omringende landen wordt immers al jaren toegestaan dat gekwalificeerde private beveiligingsbedrijven aan boord worden ingezet om de zeevarenden tegen piraten te beschermen.”

Realistisch beeld van kaping
Uit recente cijfers van het International Maritime Bureau blijkt dat er in 2017 in totaal 180 incidenten van piraterij en/of gewapende overvallen hebben plaatsgevonden. Een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder toen er nog 191 incidenten werden gemeld waarbij 151 opvarenden werden gegijzeld. Wie wil ‘voelen’ hoe het is om gekaapt te worden door piraten, moet zeker de Deense film ‘A Hijacking’ zien. Deze indringende film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en geeft een zeer realistisch beeld van een kaping. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse reders laat deze film, samen met de kapiteinsvereniging NVKK en vakbond Nautilus, een dag voor de behandeling in de Tweede Kamer zien aan genodigden, waar onder ook leden van de Tweede Kamer. “Wij hopen daarmee de bittere noodzaak voor een goede bescherming van onze zeevarenden duidelijk te maken”, aldus de drie organisaties.


Was dit artikel nuttig?