Skip to Content

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van je hypotheek beïnvloedt

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het energielabel gaat per 1 januari 2024 een rol spelen bij het bedrag dat huizenkopers maximaal kunnen lenen voor een woning. Wat kun je nog lenen als het huis wat je op het oog hebt een slecht label heeft? En kun je extra lenen als je je woning wilt verduurzamen? Vijf vragen aan Hans Rietveld, beleidsadviseur hypotheken bij het Verbond.

1. Wat kun je per 1 januari 2024 nog lenen als je een huis wilt kopen met een slecht energielabel?

“In principe is het zo dat de energierekening steeds hoger is geworden. Elke euro die je aan je energie besteedt kun je niet aan je hypotheek uitgeven. We vinden het daarom logisch dat het energielabel invloed gaat hebben op hoeveel je mag lenen voor je woning, maar er zitten sombere aspecten aan. Als je namelijk een huis wilt kopen met een slecht label, kun je vanaf volgend jaar namelijk minder lenen dan eerst. Als het label beter is, kun je meer lenen. Concreet is het zo dat je op basis van je bruto-inkomen en rentestand een bepaald bedrag kunt lenen. Afhankelijk van het energielabel dat het huis heeft dat je wilt kopen, komt daar een bedrag bij. Bij energielabel G, F of E komt er niets bij. Bij label D of C is dat 5000 euro en als je een huis koopt met energielabel B of A komt er 10.000 euro bij. Vind je een woning die voorzien is van het label A++++ met energieprestatiegarantie voor tenminste tien jaar, dan kun je zelfs 50.000 euro extra lenen. Met andere woorden: hoe zuiniger je huis, hoe minder je kwijt bent aan je energierekening en hoe meer je kunt lenen voor je woning.”

"Hoe zuiniger je huis, hoe minder je kwijt bent aan je energierekening en hoe meer je kunt lenen voor je woning"

2. Hoe zit het als je je huis wilt verkopen, maar nog geen energielabel hebt?

“Het hebben van een energielabel is nog niet verplicht, echter wel als je je huis wilt gaan verkopen. Als je een label wilt, moet je dit eerst aanvragen, dit kost een paar honderd euro. Vervolgens bezoekt een energieadviseur je huis en geeft hij of zij aan welk label je huis krijgt. Als je woning geen energielabel heeft en je besluit om te verduurzamen, kun je hiervoor 10.000 euro extra lenen bovenop wat je mag lenen op basis van je inkomen. Wat ik hierbij wel aanraad, is om goed in de gaten te houden wat de plannen zijn van de gemeente waar je woont. Elke gemeente moet namelijk een plan van aanpak hebben op het gebied van verduurzaming. Als de gemeente aangeeft dat jouw wijk overgaat op een warmtenet, dan is het niet nodig om een warmtepomp aan te schaffen. Er staan bijvoorbeeld op de site van de gemeente tips hoe je de verduurzaming van je woning aan kunt pakken en bijvoorbeeld bij wie je een energielabel aan kunt vragen.”

3. Stel. Je wilt je huis met slecht label verkopen. Is het dan verstandig om je woning voor de verkoop te verduurzamen?

“Voor het milieu is het uiteraard wel goed, maar je hebt geen zekerheid dat je de extra investering eruit haalt. Wel kun je je huis waarschijnlijk makkelijker verkopen, maar in de huidige markt is dat niet zo’n issue. Als de woningmarkt op slot zit, zul je wel zien dat woningen met een slechter label, slechter verkocht gaat worden. Ook bij dit scenario spelen de plannen van de gemeente waar je woont een rol. Uiteindelijk moeten namelijk alle woningen duurzaam zijn, dat wil zeggen: het doel voor 2050 is enkel klimaatneutrale huizen.
Je gemeente kan bijvoorbeeld bepaalde wijken op bepaalde momenten van het gas afhalen. Gemeentes moeten hier al plannen voor hebben, maar deze zijn vaak nog niet concreet. Ik woon bijvoorbeeld in Veenendaal in een wijk waarvan is bepaald dat een deel van de wijk overgaat op het warmtenet (stadsverwarming), alleen is nergens bepaald welk deel van de wijk het betreft. Als ik voor die tijd al een warmtepomp heb gekocht en mijn huis wordt aangesloten, dan zit ik dus met dubbele lasten. Ik koop dus nog geen warmtepomp want de kosten die daarbij gepaard gaan, kunnen oplopen tot zo’n 20.000 euro. Dat is dus niet iets dat je zomaar even aanschaft. Zaak is dus om je gemeente in de gaten te houden wat betreft ‘van het gas af’. Als voor jouw wijk een warmtenet aangelegd wordt, heb je namelijk de verplichting om aangesloten te zijn op het warmtenet. Je hoeft de energie niet af te nemen, maar je moet wel maandelijks voor die aansluiting betalen.”

Zaak is om je gemeente in de gaten te houden wat betreft ‘van het gas af’

4. Hoe zit het als je in een monument woont?

“Als je huis een monumentale status heeft, hoef je niet te verduurzamen. Uitgangspunt hierbij is dat het belangrijk is dat erfgoed blijft zoals het bedoeld was. Het vervelende daarbij is wel de vraag hoe je het gaat oplossen als de wijk waarin het monument staat, afgesloten wordt van gas. Dan moet je waarschijnlijk gasflessen of iets dergelijks gaan regelen voor je verwarming. Bij monumenten heb je overigens ook geen label nodig om ze te kunnen verkopen. Met de stijgende energiekosten verwacht ik wel dat de kosten om in zo’n pand te wonen enorm veel hoger gaan worden.”

5. Tot slot. Verandert er nog meer per 1 januari?

“Ja, qua leennormen verandert er dat er vanaf 1 januari wordt gekeken naar de daadwerkelijke maandlasten van kopers met een studieschuld. Dit is vooral rechtvaardiger voor ex-studenten die extra hebben afgelost, hierdoor krijgen ze namelijk meer leencapaciteit voor hun hypotheek. Nu wordt er uitgegaan van de oorspronkelijke schuld en de bijbehorende maandlast. Dit verandert dus in het nieuwe jaar.”


Was dit nuttig?