Skip to Content

Atie Wisse (SODA): “In meeting met bestuurders ben ik nu een volwaardige gesprekspartner”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Ze was politieagent, maar zet zich sinds een paar jaar in om verzekeringsfraude aan te pakken. In haar werk praat Atie Wisse steeds vaker met bestuurders, bijvoorbeeld over de impact van ondermijnende criminaliteit. “Ik heb veel kennis van de straat, maar wilde ook meer weten over hoe een verzekeraar werkt. De collegereeks Bedrijfsvoering van een verzekeraar was precies wat ik nodig had.”

Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA) ondersteunt verzekeraars bij het verhalen van kosten voor fraudeonderzoek op daders. Als klantbeheerder trof Wisse betalingsregelingen met fraudeurs en had daarnaast contact met fraudecoördinatoren bij verzekeraars. Tegenwoordig houdt ze zich meer en meer bezig met actuele vraagstukken en innovatie. Die verbreding in haar werk viel samen met het Associate Partnership dat SODA in 2022 sloot met het Verbond. Wisse: “Omdat wij een groot netwerk én veel kennis in huis hebben, worden we steeds vaker uitgenodigd aan ‘beleidstafels’. We denken bijvoorbeeld mee over data en actuele vraagstukken zoals de toename van ondermijnende criminaliteit en de impact daarvan op bedrijven.”

Belangen

“Als oud-politieagent heb ik veel kennis van de straat. Daardoor ben ik goed in het ontwikkelen van innovatieve aanpakken om criminaliteit tegen te gaan. Maar aan die beleidstafel, in gesprek met bestuurders merkte ik dat ik iets mistte”, legt Wisse uit. “Ik begreep soms niet helemaal welke belangen meespeelden. Ook hoorde ik termen die ik niet kende, zoals Solvency II.” Ze ging op zoek naar meer informatie over hoe een verzekeraar in elkaar zit en stuitte op de collegereeks Bedrijfsvoering van een verzekeraar. “Krijg een kijkje in de keuken, stond er. Precies wat ik nodig had.”

Intrinsieke drive

“In de eerste twee colleges behandelden we het financiële risico van een verzekeraar. En zoals docent René Doff het mooi verwoordde werkt dat net iets anders dan bij een bakker. Als het brood halverwege de dag op is, dan is het op. Een verzekeraar moet altijd genoeg geld in kas hebben om verzekerde schades, die niet altijd voorspelbaar zijn, te kunnen vergoeden. Vanuit mijn werk bij SODA was ik natuurlijk nieuwsgierig naar het risico van verzekeringsfraude. Die zag ik naar mijn mening te weinig terug op de balans van een verzekeraar. En mede daardoor is mijn drive om onze kennis te blijven delen nog groter geworden. Verzekeringsfraude, en de opkomst van de ondermijnende criminaliteit, drukt namelijk negatief op de balans. Meer soms dan we denken”, aldus Wisse.

Verschillende perspectieven

Door deze collegereeks voelt ze zich gesterkt in dat wat ze zegt ook echt zinnig is. “Het klinkt misschien cliché, maar in een meeting met bestuurders ben ik nu een volwaardige gesprekspartner.” Dat komt bijvoorbeeld omdat ze beter weet welke belangen er op verschillende afdelingen kunnen spelen. Daardoor kan ze vanuit meerdere perspectieven meedenken. Niet alleen vanuit een fraudecoördinator, maar ook vanuit het perspectief van de riskmanager, de actuaris of commercie.

Uit eigen bubbel

Tot slot wil Wisse benadrukken dat deze colleges niet alleen waardevol zijn voor medewerkers van verzekeraars. Juist een gemêleerde groep mensen uit de héle waardeketen zorgt voor nieuwe inzichten. “René geeft colleges op niveau die hersens laten kraken. Daar houd ik van. Tegelijkertijd voelde ik me vrij om in alle onschuld, en zonder enige verzekeringsopleiding, mijn vragen te stellen. Daardoor ontstonden de meest interessante discussies en kropen deelnemers uit hun eigen bubbel.”

Deze collegereeks ook volgen? Ga naar de opleidingspagina voor meer informatie en inschrijven. De eerstvolgende editie start op 15 mei.


Was dit nuttig?