Skip to Content

Dit is de beleidsagenda voor de financiële sector

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Minister Kaag publiceerde onlangs de beleidsagenda voor de financiële sector. Daarin geeft zij richting aan haar beleid. De agenda bestaat uit vier ambities die zijn uitgewerkt in acht beleidsdoelen. Een korte reactie van het Verbond.

Vier ambities

1. Een financiële sector die bijdraagt aan een duurzame wereld
2. Een financiële sector die gezond en weerbaar is
3. Een financiële sector die inclusief is en maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt
4. Een financiële sector die innovatief en toekomstgericht is

Van ambitie naar doel

Deze ambities zijn vertaald in acht beleidsdoelen met verschillende acties. Sommigen richten zich op de financiële sector als geheel. Anderen zijn specifiek bedoeld voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen of vermogensbeheerders. Over de meeste acties spreekt het Verbond al met het ministerie van Financiën.

Duurzaamheid

Zo worden er in het kader van een financiële sector die bijdraagt aan een duurzame wereld gesprekken gevoerd over het klimaatcommitment, het vervolg op het IMVO-convenant en Europese duurzaamheidsregelgeving. Daarnaast is er veel aandacht voor de beheersing van duurzaamheidsrisico’s en duurzaamheidsrapportages. We zijn blij dat meerdere ministeries, onder regie van het ministerie van Financiën, samen met de verzekeringssector onderzoeken hoe de afhandeling van schade door een overstroming van de grote rivieren of vanuit zee kan worden verbeterd. Verzekeraars kunnen dit niet alleen, maar de overheid ook niet. Het is daarom essentieel dat overheid en verzekeraars de handen ineenslaan.

Gezond en weerbaar

Wat betreft de gezonde en weerbare sector. Dat gaat niet alleen over een stevig toezichtkader van Solvency II, maar ook over invloeden van nieuwe partijen op de markt, cybersecurity en privacy. Verder komen fiscale onderwerpen en anti-witwas regelgeving aan de orde. In de agenda is verder aandacht voor klantbelang en de toegankelijkheid van financiële diensten. De rol van Kifid wordt daarin ook betrokken.

Verbond

Het Verbond agendeert deze beleidsagenda in verschillende vervolgoverleggen met het ministerie van Financiën. Meer weten? Bekijk de agenda op rijksoverheid.nl.


Was dit nuttig?