Het is goed nieuws dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. De overstap naar premieregelingen maakt pensioenregelingen persoonlijker, flexibeler en beter uitlegbaar. “Meer inzicht in de opbouw van je pensioenvermogen, zou moeten leiden tot meer betrokkenheid bij pensioen. Dat is de grote winst van dit nieuwe stelsel”, aldus directeur Harold Herbert van het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie.
Volgens Herbert heeft de pensioenhervorming de meeste gevolgen voor pensioenfondsen, die moeten overstappen van regelingen met een toezegging over de toekomstige pensioenuitkering naar premieregelingen. “Een groot deel van de ruim 1,3 miljoen deelnemers en 50.000 werkgevers die hun pensioen bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (ppi) hebben ondergebracht, hebben de overstap naar zo’n regeling al jaren geleden gemaakt. Dus voor pensioenverzekeraars en ppi’s is die overgang minder ingrijpend. Maar toch is er ook voor ons werk aan de winkel.”
Volgens Herbert staan verzekeraars en ppi’s voor de uitdaging om zowel werkgevers als deelnemers te infomeren over de keuzes die zij kunnen maken in het nieuwe stelsel. “Werkgevers moeten samen met hun werknemers bepalen of zij de huidige leeftijdsafhankelijke pensioenopbouw handhaven, of overstappen naar een regeling waarbij ongeacht de leeftijd dezelfde premie wordt ingelegd. In dat laatste geval moet besproken worden hoe compensatie voor het bestaand personeel plaatsvindt, want zonder compensatie loopt men een stuk pensioenopbouw mis”, stelt Herbert. Om de overgang naar het nieuwe stelsel in goede banen te leiden, bieden verzekeraars en ppi’s ook maatwerkoplossingen aan voor sociale partners en pensioenfondsbesturen die bepaalde groepen deelnemers toegang tot meer zekerheid willen bieden.
In een video vertelt Herbert wat de nieuwe Wet toekomst pensioenen betekent voor werkgevers en deelnemers.
Was dit nuttig?