Ook uitvaartverzekeringen beter toegankelijk voor ex-kankerpatiënten

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
09-04-2020

Ook uitvaartverzekeraars willen ex-kankerpatiënten die al geruime tijd genezen zijn verklaard een 'schone lei' bieden. Deze consumenten zouden zonder nadere voorwaarden en zonder dat zij hun kankerverleden hoeven te vermelden, normaal geaccepteerd moeten worden. De gezamenlijke uitvaartverzekeraars vragen minister Hoekstra van Financiën om de regeling die hij voor overlijdensrisicoverzekeringen maakt, ook voor uitvaartverzekeringen te laten gelden.

Eerder dit jaar kwam minister Hoekstra met levensverzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) overeen dat ex-kankerpatiënten die al meer dan tien jaar 'ziektevrij' zijn, onder normale voorwaarden geaccepteerd worden als ze een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De afspraken die het Verbond van Verzekeraars en NFK daarover hebben gemaakt worden in een ministerieel besluit vastgelegd.

In veel gevallen kunnen ex-kankerpatiënten nu al zonder premieopslag een uitvaartverzekering afsluiten, maar uitvaartverzekeraars willen een stap verder gaan en aansluiten bij de ministeriële regeling. Dan gelden dezelfde regels voor zowel overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen. Het Verbond vraagt de minister nu ook uitvaartverzekeringen onder deze regeling te laten vallen. Dat betekent dat ex-kankerpatiënten die hun ziekte al tien jaar of langer achter zich hebben gelaten, dit bij het aanvragen van een uitvaartverzekering niet meer hoeven te melden. Als de diagnose werd gesteld toen men minderjarig was, geldt een termijn van vijf jaar. Voor sommige kankersoorten met betere perspectieven gelden kortere termijnen. Verbond en NFK zijn momenteel in overleg over welke kankersoorten dat zijn.

Volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond laat het 'schone lei-beleid' zien dat de sector oog heeft voor het feit dat ex-kankerpatiënten het verleden achter zich willen laten. "Nu al worden veel ex-kankerpatiënten normaal geaccepteerd maar alleen al het feit dat je dit moet melden kan oude wonden openrijten. Mensen willen verder met hun leven. Ik vind het mooi dat ook uitvaartverzekeraars zich nu hierbij aansluiten".

mediacontact

Paul Koopman, woordvoerder
Telefoon: 070 - 333 86 98
Mobiel: 06 - 537 25 923
E-mail: p.koopman@verzekeraars.nl

Aandachtsgebied:

Pensioen, arbeidsmarkt, zzp’ers, beleggingsverzekeringen, hypotheken, uitvaart, klantbelang

Was dit artikel nuttig?