Verbond lanceert hernieuwd Privacy-dossier op Dag van de Privacy

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
28-02-2015

Mag een verzekeraar zomaar naar iemands ziekteverleden vragen? En kan hij een onderzoek starten als hij een vermoeden heeft van fraude? Op dat soort vragen wordt antwoord gegeven in het vernieuwde Privacy-dossier, dat het Verbond speciaal vanwege de Europese Dag van de Privacy heeft gelanceerd.

Verzekeraars verzamelen en gebruiken persoonsgegevens van klanten en relaties. Dat doen ze in het acceptatieproces, gedurende de looptijd van een verzekering en bij de afhandeling van een claim. Vaak zijn dit algemene gegevens (zoals naam, adres en telefoonnummer), maar soms hebben verzekeraars meer gegevens nodig, zoals over iemands ziekteverleden. Wie een claim indient of medische gegevens op een aanvraagformulier invult, moet er van op aan kunnen dat verzekeraars zorgvuldig met dit soort persoonsgegevens omgaan. Het Verbond vindt privacy daarom een belangrijk thema.

Om de bewustwording bij verzekeraars te vergroten en hen te ondersteunen bij het naleven van privacyregels, is het Privacy-dossier geheel vernieuwd. In het dossier staat wat het Verbond doet, welke wettelijke bepalingen gelden en welke instanties toezien op de naleving. Het dossier is ook interessant voor mensen die willen weten hoe verzekeraars met privacy omgaan. Consumenten kunnen terecht op de website vanAtotZekerheid.nl.

Over de Europese Dag van de Privacy

De Europese Dag van de Privacy markeert de dag waarop Verdrag 108 van de Raad van Europa ‘inzake de bescherming van personen met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens’ is ondertekend. Dit verdrag is al meer dan dertig jaar de hoeksteen van gegevensbescherming in Europa.


Was dit artikel nuttig?