Skip to Content

Verbond verdiept self-assessment directe verzekering

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het Verbond van Verzekeraars maakt een verdiepingsslag in zijn mededingingsrechtelijke self-assessment van een directe verzekeringsvorm voor de autoverzekering. Dit doet het Verbond na overleg met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Onlangs hebben het Verbond en de ANWB een verzoek ingediend bij de ACM voor een informele zienswijze over het invoeren van een directe autoverzekering. De introductie van deze verzekeringsvorm vereist een systeemverandering in de wijze waarop schadeafhandeling plaatsvindt en daarvoor moeten verzekeraars gezamenlijk afspraken met elkaar maken. Met het verzoek wilden autoverzekeraars van de ACM feedback ontvangen in hoeverre deze afstemming binnen de kaders van de mededingingswet valt.

De ACM geeft aan de geschetste potentiƫle voordelen en het maatschappelijk belang van het systeem te herkennen. Voor verder onderzoek is volgens de ACM de inzet van schaarse capaciteit nodig. Daarom heeft de ACM het Verbond verwezen naar een self-assessment, waarin verzekeraars hun oorspronkelijke analyse verder kunnen verdiepen, mede aan de hand van onderwerpen die met de ACM besproken zijn zoals de vraag hoe de afspraken tussen verzekeraars zouden moeten luiden.


Was dit nuttig?