Skip to Content

Verzekerde stormschade Ciarán geschat op 15 miljoen euro

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Volgens een eerste schatting door het Verbond van Verzekeraars, komt de verzekerde schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen door de storm Ciarán uit op ongeveer 15 miljoen euro. Dit blijkt uit een eerste modelmatige schatting op basis van historische data door het Data Analytics Centre van het Verbond.

Op basis van dit beeld lijkt de verzekerde schadelast mee te vallen. Dit neemt niet weg dat de storm plaatselijk voor veel overlast en leed heeft gezorgd. In het Limburgse Venray is een man overleden door een omwaaiende boom. Op meerdere plekken zijn zonnepanelen van daken gewaaid. Ook in de kustgebieden heeft de storm flink huisgehouden met windstoten in IJmuiden, Vlissingen en Hoek van Holland van boven de 110 kilometer per uur. Het waait en regent vandaag nog flink. Het Verbond waarschuwt dat deze wind nog tot vervolgschade kan leiden. Dakpannen en zonnepanelen die donderdag door windstoten zijn losgetrild, bomen die al iets ontworteld zijn of ingescheurde takken, kunnen vandaag alsnog afwaaien. 

Preventie
Juist in de kustgebieden is men goed voorbereid op storm waardoor het schadebedrag beperkt bleef. Het Verbond benadrukt dat nog niet kan worden berekend hoe groot de schade precies is, omdat nog niet alle schadeclaims zijn ingediend bij verzekeraars. Het is een modelschatting, dus er is geen rekening gehouden met specifieke schades. Naast verzekerde schade, is er ook schade in de publieke ruimte, zoals bushokjes. Die bedragen vallen in de regel niet onder het geschatte schadebedrag. Tevens zijn de hulpdiensten vaak uitgerukt vanwege bijvoorbeeld omgewaaide bomen die nog volop in het blad stonden. Sommige mensen gaan of moeten op pad ondanks een code oranje, terwijl veel ongelukken zich juist voordoen in het verkeer door bijvoorbeeld omvallende bomen. Met behulp van preventietips kunnen mensen zich voorbereiden op een naderende storm. De weerswaarschuwingen van het KNMI hebben eraan bijgedragen dat mensen meer thuis zijn gebleven, waardoor schade is voorkomen.

Vaker noodweer door klimaatverandering
Op basis van de toekomstscenario’s van het KNMI is de verwachting dat extreme regen, hagel en droogte door klimaatverandering in hevigheid en hoeveelheid gaan toenemen. Bijna de helft van alle weerschade in ons land wordt veroorzaakt door storm. Dit blijkt uit de Klimaatmonitor van het Verbond die de jaarlijkse schade weergeeft door extreem weer, verdeeld naar weersextremen zoals storm, hagel, neerslag en vorst in de totale schade aan huizen, bedrijfspanden en voertuigen. Op dit moment rekent het Verbond de recent gepresenteerde klimaatscenario’s van het KNMI door naar de te verwachten schadelast. Het resultaat van deze analyse wordt in december gepubliceerd.

Goed verzekerd 
Nederlanders zijn doorgaans goed verzekerd tegen schade door flinke windstoten. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico. Auto’s met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm. Ongeveer twee derde van het wagenpark in Nederland heeft zo’n type verzekering. 

Elias van Hees
Telefoonnummer: 070 - 3338638
Mobiel: 06 - 28267299
E-mail: e.van.hees@verzekeraars.nl

Aandachtsgebied:

Veilig wonen & ondernemen, cyber, letsel, verkeer, klimaat/duurzaamheid, reizen, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, volmacht, verzekeringsfraude- en criminaliteit, zakelijke markt
Shutterstock 2042204567

Actuariële aspecten bij het inschatten van klimaatrisico’s, 3 juni 2024

  • 3-6-2024
  • Webinar
  • Toepassing wet- en regelgeving
Shutterstock 1888881763

Schademiddag 2024

  • 5-6-2024
  • Event
  • Vakkennis

Was dit nuttig?