'Een veilig huis in een veilige wijk, een veilig gevoel!'

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Opvallende uitkomst van de Risicomonitoren Woningbranden en Woninginbraken is de effectiviteit van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, een keurmerk van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Maar wat houdt dat keurmerk, dat sinds de jaren ’90 bestaat, eigenlijk in? Lilian Tieman, projectleider bij het CCV vat het samen: “Een veilig huis in een veilige wijk, een veilig gevoel!”

Het CCV is een maatschappelijk betrokken partner voor iedereen die (beroepsmatig) bijdraagt aan een veiliger en leefbaarder Nederland. Het CCV biedt professionals, ondernemers en burgers praktische tools die bijdragen aan een veilig Nederland. Bijvoorbeeld het PKVW. Wanneer je dat keurmerk krijgt? Onder meer bij goed hang- en sluitwerk. Tieman: “Het hang- en sluitwerk van de bereikbare ramen en deuren van de woning moeten SKG 2 of SKG 3 ster zijn. Dit soort sloten zijn ervoor gemaakt om inbrekers minimaal drie minuten buiten de deur te houden. Sinds 2010 zagen we ook steeds meer de behoefte aan cilindertrekbeveiliging ontstaan. Sindsdien hebben we dat type veiligheidsbeslag of cilinder verplicht gemaakt binnen ons keurmerk”, zegt Tieman. Het keurmerk schrijft ook goede verlichting bij voor- en achterdeur voor. “Dit om af te schrikken, maar ook zodat omwonenden een beter signalement op kunnen geven van eventuele inbrekers.”

Crimikeurmerk
Het PKVW verplicht tevens het installeren van een rookmelder en naast de montage van goedgekeurde beveiligingsproducten, vinden wij het informatiegesprek met de klant ook erg belangrijk. Goed hang- en sluitwerk is alleen effectief als bewoners het ook goed gebruiken. In het gesprek met de bewoner benoemt de PKVW-monteur het belang om de sleutels uit het zicht te bewaren, om de ramen en deuren ook echt op slot te doen als de bewoner weg gaat en het gemak van bijvoorbeeld een schemerschakelaar, omdat we weten dat bewoners echt niet iedere avond hun buitenlampen aan doen. “Dat alles maakt ons ‘crimikeurmerk’ uniek”, aldus Tieman.

Risicomonitoren
In de vandaag gepubliceerde Risicomonitor Woninginbraken en Risicomonitor Woningbranden is te zien dat het hebben van een keurmerk goed uitpakt. Er zijn zo’n 705.000 woningen met een certificaat van het PKVW. Deze 705.000 woningen hebben volgens de monitoren van het Verbond van Verzekeraars 36 procent minder kans op een woningbrand en 30 procent minder kans op een woninginbraak. “Wij zijn ervan overtuigd dat er veel meer woningen zijn die aan de PKVW-eisen voldoen, maar zij hebben zich gewoon nooit laten keuren”, zegt Tieman. “We zijn blij dat de monitoren een duidelijk effect laten zien. Ook uit onze eigen metingen komen de positieve effecten duidelijk naar voren.”
 
Wist u dat …?
Sommige verzekeraars premiekorting aanbieden als u uw woning van het Politiekeurmerk Veilig Wonen laat voorzien?

Meer informatie over het CCV of weten hoe u een woningkeuring aanvraagt? Ga naar hetccv.nl of politiekeurmerk.nl.


Was dit artikel nuttig?