Skip to Content

Experimenten met autonoom rijden: aandacht voor slachtoffer

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het Verbond deelt het enthousiasme van minister Van Nieuwenhuizen om te gaan experimenteren met zelfrijdende auto’s. De hoop en verwachting is dat het verkeer er veiliger van wordt en beter doorstroomt. Wel vraagt het Verbond aandacht voor de positie van slachtoffers.

Op donderdag 18 januari behandelt de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Water een wetswijziging die het mogelijk maakt om te experimenteren met autonome voertuigen. Het Verbond heeft de Kamerleden een brief gestuurd om aandacht te vragen voor de positie van slachtoffers en bestuurders. Immers: ook zelfrijdende voertuigen kunnen ongevallen veroorzaken waarbij slachtoffers vallen. De schade van die slachtoffers moet dan net als nu snel en goed geregeld worden via een verzekering. Aangegeven is dat het Verbond graag in gesprek gaat met de minister over regelgeving om dat vast te leggen.

Tevens heeft het Verbond aangegeven dat met zelfrijdende voertuigen de positie van de bestuurder van het voertuig wijzigt naar die van een inzittende. De vraag is of in zo’n situatie een verzekeringssysteem dat gekoppeld is aan de persoon in plaats van aan het voertuig, niet passender is. Ook de ontwikkeling van de toename in deelauto’s roept die vraag op.

Shutterstock 2320781927

De AI-act voor verzekeraars 29 mei 2024

  • 29-5-2024
  • Webinar
  • Toepassing wet- en regelgeving
shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?