Skip to Content

Verbond hijst SDG-vlag

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Vandaag is het SDG Vlaggendag. Een dag waarop ook wij aandacht vragen voor de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. “Wij doen mee omdat verzekeraars als beleggers en risicodragers een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame, eerlijke wereld,” vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.

In de koers 2022-2024 ‘Samen sterker’ van de verzekeringssector is beschreven dat verzekeraars willen helpen om de duurzaamheidstransitie financierbaar te maken door risico’s af dekken en passende financieringsmogelijkheden te bieden. De SDG-doelen vertalen we daarnaast naar de situatie in Nederland, waarbij de focus ligt op de energietransitie en het behoud van de biodiversiteit.

Meer specifiek draagt de verzekeringssector bij aan de volgende SDG-doelen:

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie | De verzekeringssector werkt aan het verzekerbaar maken en houden van nieuwe vormen van energie. Denk dan aan zonne-energie (zonnepanelen op daken) en waterstof. We volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet en zo is onlangs een brochure over de risico's van waterstof uitgebracht.
SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen | Verzekeraars dragen bij aan dit doel door hun investeringen in klimaatneutrale huizen en gebouwen.
SDG 13: Klimaatactie | Het verminderen van de CO2-footprint van financieringen en beleggingen. En zoveel mogelijk verzekerbaar houden van Nederlandse huishoudens en bedrijven in een veranderend klimaat. Denk dan bijvoorbeeld aan het verzekeren van het overstromingsrisico.
SDG 15: Leven op het land | Verzekeraars helpen de agrarische sector bij een duurzame en klimaatadaptieve transitie én door met beleggingen een positieve impact te hebben op de de biodiversiteit.
SDG 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken | Doordat verzekeraars risico’s overnemen van burgers en bedrijven, staan zij middenin onze samenleving. Het Verbond en onze leden werken met uiteenlopende organisaties samen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen zoals het tegengaan van klimaatverandering, schuldenproblematiek en digitalisering.

De SDG Vlaggendag is een initiatief van SDG Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Global Compact Network Netherlands en de Rijksoverheid. De SDG-vlag is gemaakt van duurzaam doek van 100% gerecyclede petflessen.

Je kunt deze video alleen afspelen als je onze marketingcookies accepteert.
Dat is niet onze keuze, maar het gevolg van wetgeving. Wij gaan uiteraard netjes met je gegevens om.

Kom ook naar de Klimaatmiddag
Op 11 oktober ben je in één middag op de hoogte van de ontwikkelingen rondom klimaatverandering en verzekeren. Met een keynote van weervrouw Helga van Leur en deelsessies over actuele topics als beleggen (EY Actuarissen), de monitoring van de gevolgen van extreem weer (KNMI), sustainable underwriting (Deloitte) en meer. Bekijk het programma en meld je aan.


Was dit nuttig?