
Er staan nogal wat veranderingen op stapel. Het fonds krijgt per 1 juli 2025 een landelijke dekking waardoor woningeigenaren met ontoereikend inkomen toch een lening kunnen krijgen voor het herstel van de fundering. Het maakt nu niet meer uit waar je woont om een lening te krijgen.
“Eerst moest de gemeente een overeenkomst sluiten met het fonds. En daar zaten financiële verplichtingen aan: lokale overheden moesten financieel bijdragen aan het fonds als er sprake was van een ontoereikend inkomen. Bijna geen enkele gemeente deed mee. Bij de nieuwe opzet zit de gemeente er ‘niet meer tussen’ wat betreft financiering. Het afdekken van het financiële risico vanwege de ontoereikende inkomens wordt nu opgepakt door het Rijk waardoor een landelijke dekking van het fonds mogelijk is geworden.”
Wij maakten tijdens de ALV van 19 juni bekend dat het convenant wijzigt; het fonds wordt ondersteund door de hypotheekaanbieder die al een hypotheek heeft verstrekt op de woning. Die ondersteuning heeft betrekking op de woningen die in de toekomst met verlies verkocht worden.
"Met de nieuwe opzet is ervoor gekozen om bij een eventuele verkoop van de woning met verlies het tekort naar rato te verdelen tussen de eerste hypotheekhouder en het fonds, als ware beide partijen gelijkwaardige schuldeisers. Zo'n verdeelsleutel wordt gehanteerd als de woning na funderingsherstel minder waard is dan hoogte van de totale schuld én er geen sprake is van Nationale Hypotheek Garantie.”
Hoe zie je de toekomst van het Fonds?
“Belangrijk is dat het funderingsherstel gaat plaatsvinden en de financiering ervan is vanaf 1 juli gewoon goed geregeld. Woningeigenaren met voldoende inkomen kunnen bij de reguliere hypotheekaanbieders terecht voor een financiering. En het fonds helpt mensen met ontoereikend inkomen. Hierdoor hoeft niemand achter te blijven.”
Is er nog iets wat je toe wil voegen?
“De financiering van funderingsherstel is eigenlijk alleen maar een sluitpost. Wel een belangrijke, want nagenoeg iedereen kan nu financiering krijgen. De aandacht kan nu gaan naar andere belangrijke vraagstukken. Zoals dat de koper weet wat de status van de fundering is voordat hij of zij een bod uitbrengt op een woning. De informatie over de fundering moet daarom echt eerder in het verkooptraject. Ook een bouwkundig rapport kijkt alleen naar visuele zaken, en niet naar zaken die onder de grond gebeuren. Als je nog geen zichtbare scheuren hebt, maar wel een kapotte fundering zie je hiervan niets terug in een bouwkundig rapport. Wij willen dat er ook gekeken wordt naar de fundering bij de aankoop van een woning; we vinden het belangrijk dat een huizenkoper weet wat hij of zij koopt. Dit kan bereikt worden met een landelijke, goede database met risico-inschattingen, dan wel feiten als die bekend zijn. Van de woningen met een hoog risico op funderingsschade kan vervolgens een quick scan gemaakt worden. Die scan geeft dan weer aan of er niets gedaan hoeft te worden, er gemonitord moet worden of er toch een aanvullende onderzoek nodig is. Informatie die de verkoper wat ons betreft verplicht zou moeten leveren.”
Over het Fonds Duurzaam Funderingsherstel
- Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is opgericht vanuit maatschappelijk oogpunt. Niet iedereen kan een hypothecaire lening sluiten bij een reguliere aanbieder, zoals banken of verzekeraars. Bijvoorbeeld omdat ze niet voldoende inkomen hebben om extra maandlasten te betalen. Het fonds verstrekt leningen ten behoeve van het financieren van het funderingsherstel. Het fonds loopt daarbij risico’s: het kan zijn dat een klant zijn maandlasten (als die er op enig moment zijn), niet of niet volledig betaalt. En het kan ook zijn dat de verkoopopbrengst van de woning niet voldoende is om beide hypotheken (een voor de aankoop van de woning en een bij het fonds voor het funderingsherstel) volledig af te lossen. Voor deze laatste categorie is er een convenant gesloten met het fonds (bindend voor leden van NVB en Verbond) die de financiële risico’s van het fonds beperkt. Banken en verzekeraars hebben er belang bij dat de fundering hersteld wordt; het is immers het onderpand van de hypothecaire geldlening.
- De Funderingslening (Maatwerk) is sinds oktober 2017 beschikbaar en wordt verstrekt uit het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Dit fonds heeft een omvang van 20 miljoen euro en het Rijk is van plan dit fondsvermogen te vergroten. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is fondsmanager van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.