Skip to Content

Transparante schadevrije jaren

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Als een motorrijtuigenverzekering wordt geroyeerd, zet de verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren in Roy-Data. De verzekerde ontvangt vervolgens een bevestiging. Regelmatig ontstaat er onduidelijkheid over het aantal schadevrije jaren. Het valt bijvoorbeeld lager uit dan de verzekerde verwachtte. De oorzaak? Ze kennen de berekening van de verzekeraar niet (bonus/malus-ladder) of zijn zich niet bewust van de eventuele terugval na schade. Om schadevrije jaren beter inzichtelijk te maken, werken het Verbond en de Stichting Efficiƫnte Processen Schadeverzekeraars (EPS) aan een nieuw systeem: Transparante Schadevrije jaren. Dat systeem geeft verzekerden en verzekeraars real time inzicht.

Ingangsdatum juli 2024

Het nieuwe registratiesysteem gaat in productie op 1 juli 2024. Vervolgens wordt er een overgangsperiode gehanteerd. Voor particuliere verzekeraars is dat 6 maanden. Voor de zakelijke markt wordt een langere overgangstermijn aangehouden, namelijk 24 maanden.

Aanpassing Bedrijfsregeling 11

Om de invoering van het nieuwe systeem voor de hele sector mogelijk te maken, wordt bedrijfsregeling 11 (Roy-Data) aangepast. Deze wordt in december 2022 voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering (ALV) van het Verbond.

Ondersteuning bij implementatie

In de aanloop naar de lancering ondersteunen het Verbond en de stichting EPS verzekeraars en gevolmachtigde agenten bij de implementatie. In de komende maanden worden er regelmatig kennissessies georganiseerd waarin de voortgang wordt besproken en vragen worden beantwoord. Nieuwe informatie over de regeling, de meest actuele projectinformatie en eventuele hulpmiddelen voegen we toe aan deze webpagina zodra deze beschikbaar is.

Contact

Heb je vragen over de Transparante schadevrije jaren? Neem dan contact op met Alex de Hoop, beleidsadviseur Mobiliteit bij het Verbond van Verzekeraars.

Laatst gewijzigd op: 11-10-2022