Helaas nemen de geopolitieke spanningen momenteel toe en staan de wereldwijde stabiliteit en veiligheid onder druk. Het kabinet heeft op 6 december 2024 het belang onderstreept van het versterken van de maatschappelijke weerbaarheid tegen militaire en hybride dreigingen. Op deze pagina vind je informatie over weerbaarheidsvraagstukken in relatie tot de verzekeringsmarkt.
Door de toenemende afhankelijkheid van digitaal betalingsverkeer wordt de samenleving kwetsbaarder voor storingen en cyberaanvallen die dit verkeer kunnen verstoren. In dergelijke situaties is het van groot belang dat huishoudens voorbereid zijn.
Een belangrijke maatregel is het aanhouden van een noodvoorraad contant geld, zodat men in staat blijft om minimaal noodzakelijke uitgaven te doen wanneer digitale betaalmiddelen tijdelijk niet beschikbaar zijn. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) adviseert om € 70 per volwassene en € 30 per kind achter de hand te hebben. Lees het volledige advies op Contant geld in jouw noodpakket | De Nederlandsche Bank.
Contant geld valt in principe onder de inboedelverzekering. In veel gevallen geldt er slechts een beperkte dekking. Het is daarom belangrijk dat consumenten de polisvoorwaarden van hun verzekering zorgvuldig controleren en nagaan of hun persoonlijke situatie hiermee voldoende is afgedekt.
Door toenemende geopolitieke spanningen neemt de druk op Europa toe om zijn defensie-industrie te versterken. De verzekeringssector erkent de inspanningen van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie en voelt een verantwoordelijkheid bij te dragen aan de Europese veiligheid.
Om hieraan bij te dragen heeft de sector, onder leiding van het Verbond van Verzekeraars, rondetafelgesprekken gevoerd met stakeholders om de mogelijkheden voor financiering en beleggingen in de defensie-industrie te verkennen. Lees de uitkomsten van deze gesprekken. De belangrijkste randvoorwaarde daarbij is dat de due diligence zorgvuldig en aantoonbaar wordt uitgevoerd en vastgelegd door de overheid, aangezien alleen de Nederlandse overheid beschikt over zowel publieke als vertrouwelijke informatie over landen, organisaties en bedrijven.
Het paper heeft geleid tot vervolggesprekken met de overheid. De sector blijft in overleg over de mogelijkheden en roept de ministeries op om snel duidelijkheid te geven over een investeringsmogelijkheid die due diligence door de overheid waarborgt.
Politieke spanningen, oorlogen of (natuur)rampen kunnen invloed hebben op het reisadvies voor een bestemming. Dit kan ook gevolgen hebben voor de verzekeringsdekking. Het Verbond heeft voor zijn leden een reisadviestool ontwikkeld die per land en per datum de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken toont. Deze helpt bij de afwikkeling van claims. Voor meer informatie kijk op de themapagina Reis.
Het aantal cyberaanvallen neemt toe. De ongrijpbaarheid van cyberrisico’s, vanwege een gebrek aan data en de kans op opeenstapeling van incidenten, kunnen leiden tot het stellen van extra eisen aan de kant van de klant. Elke verzekeraar maakt zijn eigen afweging in welke risico’s gedekt zijn en onder welke voorwaarde(n). Voor meer informatie kijk je op Cyber.