Skip to Content

Standaardmodel vast/variabel pensioen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Door de Wet verbeterde premieregeling kunnen pensioenuitvoerders sinds 1 september 2016 naast een vaste uitkering ook een variabele premieregeling aanbieden aan hun deelnemers in DC-regelingen. De variabele premieregeling geeft deelnemers in vergelijking met een vaste uitkering perspectief op een hoger pensioeninkomen, maar kent wel meer risico’s in de uitkeringsfase.

Actueel

Aan de slag met het standaardmodel

Aan de slag met het standaardmodel
Deze pagina op de Verbondswebsite richten zich op pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen (PPI's) die een vaste en/of variabele uitkering aanbieden. Onder het kopje Spelregels en materiaal vinden zij alles wat nodig is om het standaardmodel te ontwikkelen voor de eigen pensioenregeling. Het standaardmodel maakt gebruik van iconen, die oorspronkelijk voor Pensioen 1-2-3 zijn ontwikkeld. Verzekeraars en PPI's kunnen de iconen downloaden van de Pensioen 1-2-3 website.
 

 

Spelregels en materiaal

Hieronder de bestanden die verzekeraars kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van hun eigen materiaal. Deze en andere documenten zijn ook te vinden bij het kopje Publicaties hieronder.

Verzekeringscommunity en publieksonderzoek


Bij de ontwikkeling is intensief samengewerkt met de Verzekeringscommunity van het Verbond, een online 'consumer consulting board' van ruim 150 consumenten die meedenken en meepraten over onderwerpen die de sector en de samenleving raken. Toen het model er lag, is bij Motivaction een kwantitatief onderzoek gedaan. Hieronder de rapportages:

Publicaties

Informatie en contact

Verzekeraars en PPI's met vragen over het standaardmodel kunnen contact opnemen met Pim de Nijs van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond verzamelt de vragen en publiceert de belangrijkste hieronder bij de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Wij bieden als pensioenuitvoerder alleen een vaste uitkering aan. Is het dan ook verplicht om het standaardmodel vanaf 1-1-2018 te verstrekken?
Wij bieden als pensioenuitvoerder alleen een pensioenproduct in de opbouwfase aan. In de uitkeringsfase bieden we geen vaste of variabele uitkering aan. Is het dan ook verplicht om het standaardmodel vanaf 1-1-2018 te verstrekken?
In blok 2 is het wenselijk als het persoonlijke AOW-bedrag vooraf wordt ingevuld. Welk AOW-bedrag moeten we hanteren als het persoonlijke AOW-bedrag niet bekend is?
True